Se alla

249 orangea band – ett för varje anmäld kvinnomisshandel

I förra veckan nåddes vi av nyheten att den 27-åriga mannen som dödat sin exflickvän genom brutalt våld inne i hennes egna badrum i Kristianstad, dömdes till livstids fängelse.

Unga killars våld mot unga tjejer, mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck men också våld mot barn är en central frihetsfråga där Liberalerna aldrig kommer att backa. Så länge vi inte kommer åt våldet är det en extrem frihetsinskränkning för varje kvinna, eller barn, som drabbas.
Vi är många som kan relatera till känslan att efter en lång dag av arbete, när vi sätter nycklarna i dörren, kunna pusta ut och hänga av sig kläderna för att sedan gå in i ett lugnt och tryggt hem. Så är det inte för kvinnor som lever med en hotfull partner. Deras hem är inte deras trygghet.
Vi politiker har ett enormt ansvar för att se till att varje kvinna och varje barn får leva i frihet. Utan hot och våld. Utan att mista sitt liv.
Idag hänger Zonta, en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete – tillsammans med bla Kristianstads Kvinnojour upp 249 orangea band på staketet som representerar varje polisanmält våld i nära relation mot en kvinna i Kristianstad under ett år.
249 kvinnor, men mörkertalet är stort. Låt oss aldrig luta oss tillbaka 🧡
Henny Tillberg (L)
Ledamot i kommunstyrelsen