Se alla

Regeringen fortsätter svika de kvinnor som lever med våld i nära relationer

Torsdag 21 april 2022

I Sverige lever cirka 14 000 kvinnor med sekretessmarkering eller skyddad folkbokföring. Det visar Jämställdhetsmyndighetens rapport skyddade personuppgifter – oskyddade personer. Under 2021 fortsatte antalet våldtäktsbrott och sexuella ofredanden att öka. Regeringen har snart haft åtta år på sig att vända utvecklingen, men det går fortfarande åt helt fel håll.

Nyligen presenterade regeringen en förändring på brottsofferområdet. Fyra befintliga statsbidrag ska samlas till ett. Nu berättar kvinnojourer runt om i landet att de behöver säga upp personal, då statsbidragen till kvinnojourer i slutändan blir mycket mindre. Regeringens beslut innebär att man samlar ihop flera olika insatser, men man ökar i andra änden inte budgeten. Det innebär att flera ska dela på samma summa pengar. Det är inte hållbart. Det långsiktiga perspektivet i beslut som rör Sveriges Kvinnojourer och därmed kvinnors rättighet till ett liv fritt från våld och förtryck, lyser med sin frånvaro.

Enligt BRÅs årliga rapport anmäldes 5471 våldtäktsbrott under 2021, vilket är 672 fler än under 2020. 11 348 fall av sexuella ofredanden anmäldes, vilket också innebär en ökning från 2020 med 1210 brott.  Bakom varje siffra finns en kvinna som tagits ifrån sin frihet. Men mörkertalet är fortfarande stort. Detta är verklighet för många kvinnor och det är ett enormt misslyckande att samhället inte kan skydda dem för det våld de utsätts för dagligen.

Sverige har en regering som kallar sig feministisk men som misslyckas med att leverera feministiska resultat. Det visar sig gång på gång. När Miljöpartiet lämnade regeringen valde Socialdemokraterna att avskaffa jämställdhetsposten genom att lägga den under arbetsmarknadsministerns portfölj. Vackra formuleringar om feminism räcker inte, Socialdemokraternas agerande bevisar hur högt Sveriges socialistiska regering egentligen värdesätter kvinnors rätt till ett liv i frihet.

Ett samhälle som inte kan försvara kvinnors rätt till sin egen kropp är ett samhälle som inte andas frihet. Varje år mördas omkring femton kvinnor av en nuvarande eller tidigare partner. Det är tyvärr bara toppen av ett isberg av våld mot kvinnor. Offren måste få bättre skydd och stöd. De män som slår, hotar och kontrollerar kvinnor måste straffas hårdare. Det finns även ett stort behov av att höja straffen för sexualbrott.

Liberalerna har tagit jämställdhetskampen i över 100 år, det kommer vi fortsätta att göra. Därför vill vi:

Stärka reglerna om kontaktförbud. Det är orimligt att offret ska behöva vänta på att gärningsmannen bryter mot ett kontaktförbud innan åklagare ska fatta beslut om elektronisk fotboja. Är hotbilden tillräckligt allvarlig ska elektronisk fotboja beslutas direkt.

Öka den fredade zonen. Kontaktförbud handlar om att ge offret en fredad zon. Den zonen är i dag alldeles för liten. Vi vill att området för kontaktförbudet ska ökas och kunna gälla en hel kommun – ett kommunalt vistelseförbud.

Stöd kvinnojourerna. Kvinnojourerna gör ett ovärderligt arbete för att ge skydd åt hotade. När Liberalerna satt i regeringen gjorde vi rejäla höjningar av det statliga stödet till kvinnojourerna. Nu vill vi gå vidare och se över bidragssystemen så att kvinno- och tjejjourerna får stabila och långsiktiga villkor.

Öka minimistraffet. Minimistraffet för våldtäkt har varit oförändrat sedan brottsbalken infördes 1962, straffskalan behöver uppdateras.

Det behövs ett maktskifte för att vända utvecklingen. Klarar man inte av samhällets viktigaste kärnuppgifter så har man förbrukat förtroendet att ansvara för så viktiga frågor som kampen mot mäns våld mot kvinnor. Det krävs en liberal och borgerlig regering för att bekämpa kvinnors otrygghet och på allvar vända utvecklingen.

Gulan Avci (L), Riksdagsledamot och Jämställdhetspolitisk talesperson

Henny Tillberg (L), Riksdagskandidat, Kristianstad