Om Anna-Kerstin

Född/år och plats: 1936 uppvuxen i Ravlunda

Bosatt: Kristianstad (centrum)

Utbildning/jobbar med:
Leg. Sjuksköterska före detta klinikföreståndare inom psykiatrin.

Gick med i Liberalerna (Folkpartiet): I början av 1970-talet på grund av brist på barnomsorgsplatser.

Politiska uppdrag idag: Ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i överförmyndarnämnden

Uppdrag utanför politiken: vigselförrättare, ledamot i konstföreningens styrelse i Region Skåne.

Gör helst på sommaren: Bor i vårt hus på Österlen i Kivik. Besöker olika platser på Österlen, arbetar i trädgården för att jag tycker att det är hälsosamt och avkopplande i en naturvuxen trädgård.

Politiska frågor som intresserar mig mycket: Äldrefrågor, viktigt att även äldre har rätten att själva bestämma. Exempelvis hur man vill bo, vilken service man vill ha och vem som ska utföra den. Valfrihet måste gälla i livets alla skede. Vi är olika och har olika behov och det måste respekteras i politiska beslut.

Jämställdhet mellan kvinnor och män. Lika lön för lika arbete. Arbetsgivaren ska erbjuda heltid för alla sen ska individen själv få välja men det är viktigt att varje individ ges möjlighet att försörja sig själv oavsett om man är man eller kvinna.

Skolfrågor. När jag växte upp var skolan auktoritär. Gud nåde den som inte kunde lära sig psalmverserna utan till, för att ge ett exempel. Dagens skola innebär en fantastisk möjlighet för barnen det är ju i skolan allt börjar. Jag har barnbarn i olika åldrar från grundskolan till universitetsstudier därför följer jag skolans utveckling med intresse. Det finns en utvecklingspotential och den leder Liberalerna genom att envist kämpa på för en bättre skola. Här är några exempel på bättre skola; lugn och ro i klassrummet, betyg från årskurs 4, införa ordningsbetyg, friheten att själv välja skola, att ta bort den möjligheten vore att hindra barn och ungas valmöjlighet. Jag har själv två barnbarn som inför gymnasiet valde aktivt. Den ene en kommunal skola och den andre en friskola. Det var medvetna val. Ungdomarna är ofta duktiga på att ta ansvar för sina egna beslut, en bra träning inför vuxenlivet.

Viktiga frågor för Kristianstad: Skola och omsorg ska ha högsta prioritet. Fortsatt satsning på trygghetsboende i basorterna. Fortsatt satsning på att bygga bostäder så väl hyresrätter som bostadsrätter. Företagsklimatet, ett positivt sådant och ett gott samarbete är A och O för att fler företag får möjlighet att växa och anställa och på det sättet skapas möjlighet för fler arbetstillfällen som också ger intäkter till kommunen i form av skatt. Viktigt är dock att ha klart för sig att det alltid är människorna som bor, arbetar och lever sina liv i kommunen som utvecklar densamma.
Integration, det är för mig viktigt att de människor som fått uppehållstillstånd får all hjälp med att komma in i det svenska samhället. Det är inte bara viktigt för individen utan också för kommunen. Därför är det viktigt med inträdesjobb, bättre språkundervisning och tydliga krav på att lära sig svenska.
Trygghet, det är viktigt att vi beslutsfattare lyssnar på människors rädslor och medverkar till att skapa förutsättningar för att skapa trygghet i vardagen.

Viktig fråga för Skåne: Under ett S-styrt Skåne har vården försämrats och förtroendet för den därmed ifrågasatts. Jag vill medverka till att återupprätta förtroendet. Människor måste få känna trygghet när man blir sjuk.

Viktig fråga för Sverige: Att lyssna på människors oror över utvecklingen. Återskapa tilliten till samhällsapparaten och därmed öka tryggheten till människors vardag.

En av mina personliga förebilder: Min mor. Hon lärde mig alla människors lika värde. Hon var en kvinna som ordnade allt med små medel. Hon har lärt mig värdet av att ha ett yrke (hon hade själv ingen utbildning, var hemmafru). Hon har också lärt mig att arbeta är bra för alla och det gäller att ligga i, brukade hon säga. När du känner att du är trött, då orkar du lika mycket till, var hennes divis. Ack, vad hon har lärt mig mycket!!

När jag har gäster bjuder jag gärna på: När jag/vi har gäster bjuder jag gärna på varmrökt lax från Buhres i Kivi, det brukar uppskattas. På vintern gör jag gärna soppor, det är värmande efter promenaden.

Detta gör jag gärna på en ledig dag: Läser Kristianstadsbladet i en timme eller så och därefter Sydsvenskan och Dagens nyheter. Sen dricker jag te och äter praliner. Ringer någon väninna och går på café. Shoppar lite på stan och slutar dagen med att äta något gott på kvällen hemma i köket tillsammans med min man. Tänder ett ljus och ställer en liten blomma på bordet och njuter av livet. Men jag måste erkänna en sak, ibland får jag dåligt samvete för att jag inte har städat på en ledig dag, men det kommer ju fler.

Kontakta Anna-Kerstin via e-post: anna-kerstin.larsson@kristianstad.se