Se alla

Bättre samarbete för barn och ungas hälsa

Region Skåne och Kristianstads kommun undertecknar ett unikt samarbetsavtal kring barn och unga med en mer komplex problematik

Torsdag 26 november 2020

I Kristianstad ska våra barn och unga må bättre. Då krävs gemensamma krafttag och förbättrat samarbete mellan regionens och kommunens aktörer. Byråkratiskt krångel får inte hindra att barn och unga får den hjälp de behöver, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L) tillsammans Kristianstadspolitikerna med Radovan Javurek (L), Daniél Tejera (L) och Camilla Palm (M)

Samhällsansvaret för barns hälsa, trygghet och utbildning, är fördelat på flera olika aktörer inom kommun, region och stat. Systemet kan upplevas som krångligt och byråkratiskt. Vi vet att vissa barn och unga som behöver stöd, eller behandling riskerar falla mellan stolarna. I ett samhälle där hjälpverksamheterna blir allt mer specialiserade och otydligt avgränsande mot varandra kan det uppstå situationer som är farliga för barnen och familjer.

Idag ligger ett stort ansvar på föräldrarna och ibland även på ungdomen som mår dåligt att hitta rätt i systemet. Så ska det inte behöva vara. Vår målbild är tydlig: Barn och ungdomar ska inte falla mellan stolarna på grund av organisatoriska stuprör och bristande samverkan.

Region Skåne och Kristianstads kommun undertecknar ett unikt samarbetsavtal kring barn och unga med komplex problematik. Det innebär en effektivisering av:

• Samordnade stöd och behandlingsinsatser

• Tidiga ställningstagande och gemensamt ansvar med barnet i centrum

• Tydligare beslutsvägar

Läs hela artikeln här