Se alla

Fler nior behöriga till gymnasiet

Ett viktigt trendbrott!

Onsdag 22 september 2021




Resultaten från läsåret 2020/2021 visar att 83,5 procent av niondeklassarna i de kommunala skolorna i Kristianstad var behöriga till gymnasiet vid skolavslutningen. Efter sommarlovsskolan hade andelen behöriga elever ökat till 86 procent.

– Så här högt har vi inte legat på rätt många år. Det är ett trendbrott. Vi är glada för det är precis åt det här hållet vi jobbat med en långsiktig utveckling av kvalitén, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ifjol var 79,5 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasiet vid skolavslutningen. Faktum är att årets resultat var det bästa under den senaste femårsperioden.

– Det finns inte en enskild orsak utan det är många parametrar som samverkar. Sedan ser det naturligtvis olika ut på olika skolor, säger Daniél Tejera som lyfter fram kommunens långsiktiga arbete på att höja kvaliteten på undervisningen i klassrummen som en nyckel.

Resultaten skiljer sig åt mellan skolorna. På en del skolor med låga resultat har vi samtidigt sett hög personalomsättning och rektorer som kommit och gått. En del av den strategiska satsningen är att stödja just dessa skolor för att få stabilitet och kontinuitet. Insatsen kallas Fokusskola och innebär att skolledningen för en period får extra tillgång till utvecklingsavdelningens resurser för att kartlägga sitt läge och skapa en hållbar handlingsplan.

Hittills har fem skolor påbörjat eller genomfört denna resa. Just nu är Tollarps skolan och Wendesgymnasiet igång.

Resultaten ligger fortfarande under rikssnittet när det gäller skolresultat. Det beror till del på vår elevsammansättning. Vi har tagit emot många nyanlända familjer i Kristianstad, och deras barn finns i våra skolor. De som kommer till skolan i lite äldre ålder får lägga mycket tid på att lära sig svenska och bland de yngre är det många som har föräldrar med låg utbildningsbakgrund, en viktig faktor som påverkar hur barn lyckas i skolan.

Under de senaste året har glappet mellan skolan med lägst betyg och den med högst betyg minskat. Det är också en viktig trend.

Meritvärdet bland niondeklassarna har däremot varit rätt konstant, 216,4 i år och 215,9 ifjol.

– Det är trots allt så att behörighet till ett nationellt program är allra, allra viktigast. Sen är det naturligtvis bra att meritvärdena också går upp.

 

För mer information eller frågor kontakta:

Daniél Tejera

daniel.tejera@liberalerna.se

0739 884670