Se alla

Unga mellan 12-15 år erbjuds vaccin i Kristianstads skolor

Torsdag 16 september 2021

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att barn och unga mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin för covid-19. Liberalerna i Region Skåne har efterlyst besked i frågan och välkomnar därför dagens besked.

– Pandemin tyvärr inte är över ännu. Smittspridningen befinner sig fortfarande på bekymrande nivåer och många av de nya fallen gäller barn i skolåldern. Vi har därför vid flera tillfällen efterlyst besked om vaccination för barn från tolv år. Det handlar både om att minska risken för allvarlig sjukdom hos barn och att få ned smittspridningen i samhället, vilket en ökad vaccinationstäckning sannolikt kan bidra till. Jag välkomnar dagens besked men beklagar att det dröjt så länge. I våra grannländer vaccinerar man redan barn från tolv år, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

 

Erfarenheterna från andra länder visar att vaccinet är både effektivt och säkert även på barn. Såväl Smittskyddsläkarföreningen och Barnläkarföreningen har argumenterat för att också då Sverige bör erbjuda vaccin till barn baserat på de goda erfarenheterna från andra länder.

–  Barn och unga har drabbats hårt av covid-19-pandemin. Med inställda lektioner och hög sjukfrånvaro hos lärarna har det senaste 1,5 året varit mycket besvärligt för många skolelever. Konsekvenserna har varit särskilt kännbara för de elever som redan före pandemin behövde olika former av stöd, exempelvis utrikes födda. Det är viktigt att eleverna nu kan få en normal skolgång och vaccinering är ett steg i den riktningen. Jag har redan gett barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att omedelbart förbereda det praktiska så att vaccination ute på skolorna kan komma igång så snabbt som möjligt, menar Daniél Tejera (L), ordförande, barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad.

Primärvården i Skåne håller nu på att förbereda sig att ta över ansvaret för vaccinationerna från och med den 20 september.

– Det finns nu gott om vaccindoser. Här i Skåne står vi därför redo att skyndsamt inleda vaccinering av barn i åldrarna 12-15 år. Vaccineringen kommer att utföras av primärvården tillsammans med elevhälsan. Det bästa för barnen och deras undervisning är att vaccinationer sker på skolorna. Avbrotten från undervisning blir mindre och de behöver inte lämna skolmiljön. Det ger också bäst förutsättningar för god vaccinationstäckning, tillägger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att erbjuda skolelever vaccin är också en fråga om arbetsmiljön för landets lärare. Skolan är idag en av få platser i samhället där de flesta inte är vaccinerade. Därför har Lärarnas riksförbund har efterlyst vaccinering från tolv år.

– Även om många lärare och övrig skolpersonal har fått två sprutor är majoriteten av eleverna ovaccinerade. Det är viktigt att de får ett bra skydd mot svår sjukdom och att skolans medarbetare kan känna sig trygga på sin arbetsplats, avslutar Daniél Tejera (L), ordförande, barn- och utbildningsnämnden i Kristianstad.

 

För mer information kontakta

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Telefon: 076 887 03 07

Daniél Tejera (L)

Ordförande i Kristianstad kommuns barn- och utbildningsnämnd

Telefon: 0739 884670