Hög tid för nytt regemente i Skåne
Fredag 11 mars 2022
Nära 30 år har gått sedan militärerna marscherade ut ur Kristianstad. Nu är tiden inne att börja bygga ett nytt regemente.
Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning väcktes en tro på en trygg och fredlig framtid i Europa. Nedrustningen inleddes. Kristianstads båda regementen P6 och A3 försvann från staden. Ett par år därefter försvann även regementena från Hässleholm.
Nu har vi tvingats inse att förhoppningarna var alltför naiva. Nedrustningen gick för långt, och riksdagen har fattat beslut om att på nytt börjat rusta upp och bygga ut landets totalförsvar. Just nu pågår uppbyggnaden av sex nystartade förband, i bland annat Falun, Arvidsjaur och Uppsala, som ska vara fullt etablerade 2030.
Efter den senaste tidens händelseutveckling är signalerna att utbyggnaden av försvaret behöver gå ännu snabbare. Fler krigsförband behöver byggas upp. Fler värnpliktiga behöver utbildas, fler repetitionsövningar behöver hållas, fler hemvärnsförband behöver övas.
Därför finns goda skäl att nu vända blicken mot Kristianstad samt Rinkabyfältet.
I Rinkaby finns ett väl tilltaget övnings- och skjutfält i gott skick, med tillstånd för militär verksamhet. Sedan fem år utbildas i mindre skala värnpliktiga skyttesoldater på Rinkabyfältet. Kapaciteten begränsas av de två kasernerna, som nätt och jämnt rymmer ett kompani. Med hjälp av raska beslut och modulhus bör det snabbt gå att fördubbla antalet utbildningsplatser. På aningen längre sikt bör det vara fullt möjligt att bygga upp ett fristående regemente.
Rinkaby har – i förhållande till många andra skjutfält – ett utmärkt läge med goda kommunikationer, närhet till stadsliv och rekreation och god tillgång till civil arbetskraft på nära håll. Dessutom finns goda möjligheter till samverkan med P7 Revinge och de andra skånska övningsfälten, inte minst Ravlunda. Med en växande befolkning i Skåne ökar rekryteringsmöjligheterna och behovet av ett nytt regemente.
Det viktiga är förstås inte att Skåne får ett regemente, och det är inte lokalpatriotism som får oss att ta upp frågan. I första hand handlar om att hitta lösningar som snabbt kan ge utdelning i fler svenska krigsförband. Skånebrigaden har ett behov av ett närtillgängligt understöd med indirekt eld.
Samtidigt finns också skäl att beakta Skånes och Kristianstads militära tradition. Vi är många som ännu har minne och vana av att röra oss bland gröna uniformer. Här har alltid funnits ett intresse och förståelse hos befolkningen. Visst kan man känna sig störd av ljudet från skjutfältet under sommarens grillfest. Men det brukar gå över när någon säger ”Lyssna, hör du ljudet av frihetens försvar?”
Allan Widman (L)
Försvarspolitisk talesperson och f.d. reservofficer vid P6 och A3
Gilbert Tribo (L)
Regionråd, Region Skåne
Pierre Månsson (L)
Kommunalråd, Kristianstad