Se alla

På resa med Kristianstad

Måndag 4 juli 2022

VARFÖR EN BOK?

Hur kom jag egentligen på att jag skulle skriva en bok?

En del tror säkert att jag har fått storhetsvansinne. Men det är snarare tvärtom. Det här är ingen märkvärdig historia. Det är ett försök att i all enkelhet ge en bild av min egen resa och Kristianstads resa. Min förhoppning är att tillbakablickar, framåtblickar och resonemang kring vår samtid kan väcka funderingar hos fler.

Det gör mig bekymrad när folk tror att politiker är en särskild sorts människor. Jag är verkligen inte särskilt speciell. Men efter drygt femtio år i livet och drygt trettio år i kommunpolitiken har jag samlat en del erfarenheter som jag har kommit att fundera lite mer över på senare tid.

Kanske var det pandemin som gav mer tid till reflektion. Kanske är det bara en åldersgrej. Hur som helst började jag samla och skriva ner en del tankar om min egen resa genom åren och om Kristianstads resa mot framtiden. Med tiden kände jag att andra säkert skulle kunna känna igen sig eller få egna tankar utifrån det jag skrev.

Den här boken handlar om ett barn som lärde sig älska Kristianstad och som ville göra skillnad. Den handlar om en stad och en bygd som på bara några årtionden har upplevt enorma förändringar. Den prövar också en del idéer om vad vi kan behöva göra för att komma vidare.

Självklart handlar boken en del om politik, det är ju det jag håller på med. Men det här är inte någon politisk pro- gramförklaring. Här finns tankar och spridda nedslag i poli- tiska frågor, men det finns många fler viktiga frågor som jag kommer att diskutera i andra sammanhang. Jag tror att du och alla andra som bor här, precis som jag, har åsikter och idéer om hur Kristianstad har utvecklats och ska utveck¬las. Det är det som är politik. Om jag med mina berättelser kan inspirera någon att engagera sig politiskt blir jag glad.

Med min bok vill jag bidra med några pusselbitar till bilden av Kristianstad.

Jag vet att du sitter på fler bitar. Hoppa gärna runt i boken tills du hittar ett stycke som sätter igång dina egna minnen och tankar. Om något väcker din skrivlust hoppas jag att du delar med dig. Kristianstads historia och framtid skriver vi tillsammans.

/Pierre Månsson

 

Du kan ladda ner hela boken här: På resa med Kristianstad_Pierre Månsson