Se alla

Våld och förtryck i hederns namn ska bort!

Kommunen behöver skaffa sig mer kunskap om utbredningen av hedersförtryck

Det är svårt att veta exakt hur många barn och unga som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. I en enkät bland elever i årskurs nio uppgav omkring nio procent att de lever med hedersrelaterat våld och över 20 procent att de begränsas av oskuldsnormer. Undersökningen gjordes på uppdrag av Socialstyrelsen.

Liberalerna i Kristianstad lade redan för ett år sedan fram en motion i kommunfullmäktige som uppmanar kommunen att ta fram en övergripande handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Men ingenting händer. Det moderatledda styret förhalar beredningen av motionen och ingenting av det som föreslogs har ens diskuterats.

Nyligen har media rapporterat att granskningar i Malmö visar på utbrett hedersförtryck och en bristande utbildning och handlingskraft mot detta inom utbildningsförvaltningen där.

Vi har generellt en hög utbildningsgrad bland vår skolpersonal, men det är naivt att tro att hedersproblem inte existerar i vår kommun.

Liberalerna föreslår att kommunen skaffar sig kunskap

Det är angeläget att arbetet med denna fråga får fart även i Kristianstad. och ett förta steg är att politiken ger ett tydligt uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen att ta reda på hur utbrett hedersförtrycket är bland barn och elever i förskolor och skolor. Vårt förslag, som lämnades till barn- och utbildningsnämnden den 26 mars, är att Barn- och utbildningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att kartlägga utbredningen av hedersförtryck bland barn och elever i Kristianstads förskolor och skolor och utan dröjsmål rapportera detta till nämnden

 

Henny W Tillberg (L)

Ledamot i Barn och utbildningsnämnden

henny.tillberg@liberalerna.se