Se alla

Moderatstyret bantar trygghetsinsatserna

Handslag och vallöften läggs åt sidan

Lördag 24 februari 2024

I Kristianstad står vi inför en paradox där det moderatledda kommunstyrets åtgärder kolliderar med deras tidigare utlovade ambitioner. Trots ett flerårigt framgångsrikt arbete som stärkt både trygghet och näringsliv, ser vi nu hur antalet ordningsvakter minskar – en prioritering som skadar den positiva utvecklingen. Moderatstyret har på gen hand valt att banta trygghetsinsatser i Kristianstad.

År 2019 enades sex av Kristianstads partier om ’Handslag för tryggheten’, en strategi med målet att förbättra stadens trygghet och attraktivitet. En nyckelkomponent i denna strategi var en ökad närvaro av ordningsvakter i stadskärnan, en åtgärd som har levererat mätbara resultat.

Studier, däribland ’Tryggare kan ingen vara’ (Doyle mfl (2015), har visat att ordningsvakter spelar en kritisk roll i att inte bara öka känslan av trygghet men även i att aktivt förebygga brott. Polisens senaste trygghetsmätning i Kristianstad bekräftar denna positiva trend, vilket gör beslutet att skära ned på antalet vakter ännu mer oförståeligt.

Trots att Moderaterna och deras samarbetspartier profilerade sig tydligt i trygghetsfrågan under valrörelsen och trots tydliga framsteg och en ökad känsla av säkerhet bland invånarna, har det moderatledda styret vänt ryggen till den framgångsrika strategi i Handslag för tryggheten. Denna oväntade kursändring, som hotar att underminera flera års arbete, väcker oro inte bara bland handlare och näringsidkare utan även bland stadens invånare.

Kristianstad förtjänar ledare som står fast vid sina löften, särskilt när det gäller något så grundläggande som våra invånares trygghet.

Vi menar att det behövs fler trygghetsskapande ordningsvakter, inte färre. Både i centrala Kristianstad men också i de bostadsområden där otryggheten är som störst.

Daniél Tejera

Gruppledare för Liberalerna i Kristianstad

Läs mer om Handslag för tryggheten här