Se alla

Elever med störst utmaningar ska mötas av de skickligaste lärarna

Alla barn ska kunna gå i en bra skola och alla barn ska ha lika möjligheter att utvecklas och påverka sin framtid.

Måndag 8 maj 2017

Alla barn ska kunna gå i en bra skola och alla barn ska ha lika möjligheter att utvecklas och påverka sin framtid.Jag tror att det viktigaste för att skapa en bra skola är att fokusera på kunskap och att ha höga förväntningar på våra elever. Det är viktigt med ordning och reda, studiero och kunskapskrav. Att svensk skola står inför många problem är tydligt och vi måste ha en tydlig plan hur vi ska komma till rätta med det. Därför satsar vi i Liberalernas budget 1 miljard extra på skolan.

Studieron i klassrummen måste bli bättre. I skolan måste det vara en bra arbetsmiljö. Vuxna i skolan måste ha befogenheter som gör att de kan ta ansvar för att skapa ordning, studiero och trygghet. När oordning och stök tillåts i klassrummen sänder det signalen att det som sker i skolan inte är så viktigt.

Det är ett gemensamt ansvar för alla vuxna runt barnet, även familjen, att se till att skapa studiero i skolan. Liberalerna vill öka studieron i skolan och därför vill vi införa möjligheten till ett skriftligt ordningsomdöme.

Bristen på lärare är akut och därför måste vi ta tag i detta. Lärare ska kunna ägna sig åt undervisning och utvecklas i sin lärarrollen. Arbetsvillkoren måste förbättras och administrationen minska.

Lärarna, som har Sveriges viktigaste yrke, måste få er möjligheter att utvecklas och fortsatt höjda löner. De bästa lärarna ska vilja stanna kvar i yrket och de bästa studenterna ska vilja bli lärare. För att er ska vilja bli lärare är höjda löner, er karriärvägar och förändringar av lärarutbildningen viktigt. Fler ska kunna bli lärare och därför behövs det er vägar in i läraryrket. Lärarstudenterna ska kunna arbeta som lärarassistenter under ledning av handledare.

Många äldre lärare som redan pensionerats har mycket kvar att bidra med och vi vill gärna locka tillbaka dem till yrket. Höjningen av arbetsgivaravgiften för anställda över 65 år som infördes 2015 borde sänkas igen.

Jag tycker att vi måste satsa på skolorna i utanförskapsområdena. Liberalerna vill ge rektor möjlighet att skapa ”superteam” i skolorna med de största utmaningarna. Lärare och rektorer som jobbar på de här skolorna ska ges bättre löne- och arbetsvillkor. Eleverna med de största utmaningarna ska mötas av de skickligaste lärarna och rektorerna.

Det är viktigt att eleverna får rättvisa betyg och betygsinflation är dåligt för alla. Därför vill Liberalerna digitalisera de nationella proven och gå mot centralt rättade prov. Då blir det lätt att jämföra provresultaten med de faktiska betygen.

Våra barn och unga ska ha en bra miljö att jobba i. Lärarna ska ha möjligheter att utvecklas och få bra betalt för sitt viktiga arbete. Våra nyanlända elever ska få samma chans att lyckas som andra. Med liberal politik får alla barn en skola som satsar på kunskap. Då ger vi våra barn alla verktyg de behöver för att själva kunna bestämma över sina liv i framtiden. Klassresan börjar i klassrummet.

Christer Nylander (L)

riksdagsledamot Kristianstad

vice ordförande i utbildningsutskottet